tsvh blauw

Blogs en artikelen

Hoe krijgen we finance mee met de digitale transformatie?

Gepubliceerd op: Controlling.nl

Net als binnen het bankwezen zullen duizenden mensen werkzaam op de financiële afdelingen van organisaties noodgedwongen worden ontslagen ten gevolge van de digitale transformatie. Er is echter nog tijd om aan een oplossing te werken en dit te voorkomen. Hoe kunnen we zorgen dat het aantal noodgedwongen ontslagen als gevolg van de digitale transformatie binnen de financiële afdelingen van organisaties beperkt blijft?

Hoe krijgen we finance mee met de digitale transformatie

“De geschiedenis herhaalt zich altijd, alleen de vorm is iets anders en we kunnen zoveel leren uit het verleden. Met name van de industriële revolutie in de 19e eeuw. Toen werkte in het begin van de revolutie 98 procent in de landbouw en aan het eind nog maar 2 procent. Massale omscholing van mensen voor de nieuwe industrie.” Dat zei trendwatcher Adjiedj Bakas onlangs bij WNL. De digitale transformatie, die een enorme impact gaat hebben op de arbeidsmarkt, staat voor de deur. Wat kunnen we van het verleden leren?

Binnen het bankwezen heeft de digitale transformatie al keihard toegeslagen. Duizenden gedwongen ontslagen en nu blijkt ook nog eens dat deze getroffen mensen moeilijk aan een nieuwe baan komen, simpelweg omdat hun banen waar ze zoveel ervaring in hebben niet meer bestaan. Ditzelfde lot wacht de vele duizenden mensen die werkzaam zijn binnen de financiële administratie. Veel van hun taken zijn vandaag nog handmatig of gedeeltelijk geautomatiseerd. Wanneer de digitale revolutie echt losbarst, zullen vele van de handmatige processen volledig worden geautomatiseerd en gedigitaliseerd.

Dit dilemma is recent bij een bijeenkomst ter sprake gekomen, waarbij ik mijn boek “Accounting Architecture Model” mocht promoten en toelichten. Het blijkt dat de bedrijven in Nederland veel mensen in dienst hebben, waarbij hun huidige baan overbodig wordt ten gevolge van de digitale transformatie, net zoals binnen het bankwezen. Er is echter nog tijd om nu aan een oplossing te werken en te voorkomen dat duizenden mensen werkzaam in de financiële afdeling van de organisatie noodgedwongen worden ontslagen met alle gevolgen en kosten voor de maatschappij van dien.

Herkenbaar is het dat bij de financiële afdeling mensen werken die daar al jaren werken. Ze hebben een enorme kennis over het voeren van de boekhouding en ook over de organisatie waar ze al zo lang voor werken. Generaliserend zijn het mensen die heel tevreden zijn met hun rol in de organisatie, het voeren van de administratie en ze hebben over het algemeen ervaring met het automatiseren van sommige boekhoudprocessen, zoals bijvoorbeeld het Procure-to-Pay (P2P) proces. Het zijn loyale werknemers die niet altijd worden gezien en toch een belangrijke positie binnen de organisatie innemen.

Op de eerdergenoemde bijeenkomst, spreken we over de nadere verandering ten gevolge van de digitalisering. Zoals ik ook al in mijn boek beschrijf, zijn we allemaal van mening dat kennis van boekhouden nodig blijft, ook in de toekomst. De mensen met kennis en ervaring van boekhouden, financiële processen en de organisatie zijn juist nodig voor het realiseren van de digitale transformatie. De rol verandert wel voor hen, van uitvoerend, verscholen achter het bureau, naar onderdeel zijn van automatiseringsprojecten en financiële transformatie initiatieven, voor het standaardiseren van de financiële processen als onderdeel van de automatisering, als business support specialist of solution owner, als business analist, enzovoort, enzovoort.

Met hun loyaliteit, kennis en ervaring van de financiële processen en het voeren van de financiële administratie, zijn deze mensen de

aangewezen personen om de digitale transformatie te verwezenlijken. Maak ze onderdeel hiervan en betrek ze bij de transformatie projecten, zodat de omscholing hierin wordt verwerkt en als een natuurlijke ontwikkeling wordt ervaren.

Jazeker, er is een groep financiële medewerkers die geen toekomst meer hebben. De groep die zich niet verder wilt of kan ontwikkelen, die niet in automatisering en digitalisering gelooft of uit angst blijft vasthouden aan de rollen en functies van voorheen, van voor de digitale revolutie. Waarschijnlijk net zoals mensen toentertijd ook niet geloofde dat de industriële revolutie een verandering zou brengen.

Om herhaling van de geschiedenis te voorkomen, de herhaling van hetgeen is gebeurd en nog steeds gaande is binnen het bankwezen, is het nu de hoogste tijd om serieus naar de financiële afdeling van de organisatie te kijken. Welke mensen kunnen mee met de transformatie, welke omscholing is er nodig, welke mensen kunnen of willen hoogstwaarschijnlijk niet mee en hoe is het natuurlijk verloop binnen de afdeling? De digitale transformatie binnen de financiële functie zal niet van de een op andere dag gebeuren, maar het komt eraan en dat is zeker.

Samenwerking met opleidingsinstanties is onmisbaar in de transformatie. Niet alleen in het onderwijs voor volwassenen, maar zeker ook in het beroepsonderwijs waar jongeren worden opgeleid voor de banen van morgen. De financiële functie gaat veranderen, de rollen en functies gaan veranderen. Kennis van boekhouden is en blijft nodig, maar dat alleen is niet meer voldoende. De moderne financiële medewerker en ook de controller heeft onder andere competenties nodig over strategie en beleid, IT, automatiseringsprojecten, Business Process Management, processtandaardisatie en –optimalisatie, effectieve communicatievormen en methoden, enzovoort.

De digitale transformatie is gewoon een herhaling van de geschiedenis, alleen de vorm is anders! Adjiedj Bakas pleit in zijn rapport “10 ideeën voor de kabinetsformatie 2017” voor een Rijksadviesraad van Historici. Kissinger-biograaf Niall Ferguson pleit ervoor dat regeringen en bestuurders van  multinationals zich niet alleen laten adviseren door teams van economen, maar ook door een team van historici. Hij heeft gelijk. Bestudering van de geschiedenis is een van de weinige manieren om zicht te krijgen op de toekomst.

De geschiedenis van de digitale transformatie en de enorme gevolgen hiervan binnen het bankwezen liggen nog vers in het geheugen, sterker nog het is nog gaande. Laten we leren van deze geschiedenis en een herhaling hiervan binnen de financiële afdelingen voorkomen.

BLOGS

BLOGS

mbti

mbti

Spark to ignite movement

Documenten

Privacyverklaring

Cookiebeleid

Sitemap