tsvh blauw

Blogs en artikelen

Maar wat zou jij nou echt willen? Stel, jij hebt alle mogelijkheden en al het geld in de wereld tot je beschikking, wat zou je dan doen? Een lange stilte volgt. De persoon denkt hard na en er gebeurt van alles. De twinkeling in de ogen, het opveren van het lichaam van alle positieve energie die er vrijkomt en de lach die tevoorschijn komt. Ook komt er zeer snel die andere reactie, de ogen worden weer dof, de energie vloeit weg en het lichaam komt weer in de ingezakte vorm terug. Dit fenomeen herhaalt zich meerdere malen. Er gebeurt van alles, zonder dat er één woord wordt gezegd.

Wij mensen zijn echt professionals in het onderuithalen van onze eigen ideeën. Je hersenen maken overuren en leveren continu argumenten waarom je het toch beter niet kan doen. Net zolang totdat je het weer opgeeft. Je idee weer wordt opgeslagen en je gaat gewoon weer verder waar je mee bezig was. Soms komt het idee niet meer terug, maar vaak komt het idee weer terug in een andere vorm. In verschillende vormen dient het zich aan en in diverse vormen wordt het weer neergeslagen. Totdat er iets gebeurt waardoor je eens serieus naar het idee gaat kijken. Wat is dit idee eigenlijk en wat wilt dit idee me duidelijk maken?

De argumenten om het idee weer neer te slaan komen echt vanuit alle hoeken. Argumenten dat je iets niet kan, niet durft, de verandering te veel risico met zich meebrengt, dat je het niet kan maken, dat je de ruimte en de mogelijkheid niet hebt, dat het niet van je verwacht wordt en echt het beste argument: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Echt killing! Vanuit onze cultuur, het calvinistische, is het ons niet aangeleerd om positieve en ondersteunende argumenten aan te voeren, waarom je iets wel kunt, dat je de verandering wel mag initiëren, dat ook jij er mag zijn, dat we geboren zijn om te doen waar we goed in zijn, dat leren en jezelf ontwikkelen gepaard gaat met uitproberen, oefenen en leren van de uitkomsten die je niet had voorzien.

Hetzelfde gebeurt in ons werk en met ons vakgebied. Accounting is saai, het heeft geen zin om in Accounting te investeren, want deze gaat toch verdwijnen. Ons vakgebied is weggegeven aan controllers, aan managers die Accounting in shared service centers hebben ondergebracht, aan consultants die de boekhouding automatiseren, aan big data experts die de financiële cijfers in datamodellen onderbrengen. Weggegeven, want wij van Accounting hebben deze ontwikkelingen zelf niet geïnitieerd, zijn de uitdagingen niet aangegaan. Helaas, want in de praktijk blijkt dat er veel behoefte is aan goede analyses van de financiële cijfers, het samenbrengen van het operationele deel van Accounting, het automatiseren van Accounting en het gebruik maken van de financiële cijfers gecombineerd met niet-financiële cijfers.

Eigenlijk is het een enorm compliment dat er zoveel verschillende professionals met ons vakgebied aan de haal zijn gegaan. Veel aspecten van Accounting zijn zeer aansprekend en boeiend voor anderen, zodat het onderdeel verder is ontwikkeld en geprofessionaliseerd. De uitdaging hierbij is echter dat de professionals die de verschillende onderdelen van Accounting verder ontwikkelen, vaker niet dan wel kennis hebben van het vakgebied van boekhouden, van het ambacht. Denkend vanuit het positieve en vanuit samenwerking met de andere professionals: de tijd is aangekomen dat wij, de Accounting professionals, de Accountingprofessie verder gaan ontwikkelen. Dat we de aansluiting gaan vinden met de controllers die de financiële cijfers analyseren, de managers die met shared services werken, de consultants die Accounting verregaand automatiseren en de experts die big data mogelijk maken. Allemaal werken ze vanuit de doelstelling om de organisatie verder te laten groeien.

Gouden toekomst

Tijdens de 27e editie van de cm: Nationale Administrateursdag op 16 november in Spant in Bussum heb ik het al mogen vertellen: Accounting heeft een gouden toekomst. Heb jij kennis van en ervaring met Accounting? Dan heb jij een gouden toekomst. Maar… dan moet je wel actie ondernemen, de uitdagingen uitgaan, weten waar je goed in bent, waar je minder goed in bent en waar je naar toe wilt, weten waar jij Accounting naartoe wilt brengen en bewust worden van je persoonlijke en professionele ambities. Alleen met een professionaliseringsslag kunnen we de benodigde aansluiting vinden met onze collega’s.Het mooie is dat iedereen de noodzaak ervan inziet, dat het echt niet goed gaat als de IT-consultant Accounting gaat automatiseren zonder enige kennis van Accounting. Dat het echt niet goed gaat als de kennis en kunde met het boekhoudambacht verloren gaat en niet meer wordt onderwezen, omdat de computers al het werk doen. Dit is echt een groot en gevaarlijk misverstand!

Uit het verdomhoekje

Kennis van Accounting is nog steeds nodig, misschien zelfs nog wel meer dan het ooit is geweest, want als iets niet goed in een Accountingsysteem is geprogrammeerd, dan gaat het op grote schaal niet goed. Wil ik hiermee angst zaaien? Nee, juist niet. Het tegenovergestelde! Ik wil juist alle Accounting professionals oproepen hun vakgebied serieus te nemen, dit uit het verdomhoekje te halen en de professionalisering- en inhaalslag te maken om hiermee de aansluiting te maken met de collega’s en de toekomst met plezier en vertrouwen aan te gaan.

Saai, computers en geen toekomst

We kunnen niet met de vinger wijzen naar de collega’s die onderdelen van ons vakgebied hebben opgepakt en verder ontwikkeld. We kunnen alleen naar ons zelf kijken, want wij hebben het laten gebeuren. We hebben de argumenten geloofd, de argumenten die buiten onszelf zijn aangedragen, dat Accounting saai is, dat Accounting geen toekomst heeft, dat de computers al het werk van Accounting gaan overnemen. Het zijn allemaal belemmerende overtuigingen en dus kunnen we daar positief en opbouwende argumenten tegenover zetten.Iedere ontwikkeling begint bij jezelf! Zie de mogelijkheden, zie jouw eigen mogelijkheden, geloof erin, werk vanuit je passie voor het vak en ga aan de slag, want de toekomst heeft er nog nooit zo goed en goud uitgezien! Ik ben er klaar voor, jij ook?

Geschreven door Marinda van Harskamp voor cmweb.nl november 2017

BLOGS

BLOGS

mbti

mbti

Spark to ignite movement

Documenten

Privacyverklaring

Cookiebeleid

Sitemap