Finance · 31. januari 2018
“Jaarrekening blijft vaak zonder goedkeuring. Rood licht voor honderden MKB-bedrijven.” Zo kopt het artikel in het FD recentelijk. Uit onderzoek van het FD blijkt dat er honderden Nederlandse bedrijven geen goedkeurende verklaring van hun accountant hebben gekregen. Een serieuze waarschuwing, want de buitenwereld kan niet meer vertrouwen op de jaarrekening van deze bedrijven.

Accounting Architecture · 02. januari 2018
Boekhouden is niet sexy! De automatisering en digitalisering zorgt ervoor dat boekhouders niet meer nodig zijn! Computers en robots gaan al het werk van de boekhouders overnemen! Veel gehoorde argumenten die ervoor zorgen dat organisaties in gevaar komen. Dure misvattingen, want boekhoudkennis is juist nodig om de systemen in te richten en de informatieprocessen goed te laten lopen.

Accounting Architecture · 29. november 2017
Maar wat zou jij nou echt willen? Stel, jij hebt alle mogelijkheden en al het geld in de wereld tot je beschikking, wat zou je dan doen? Een lange stilte volgt. De persoon denkt hard na en er gebeurt van alles. De twinkeling in de ogen, het opveren van het lichaam van alle positieve energie die er vrijkomt en de lach die tevoorschijn komt. Ook komt er zeer snel die andere reactie, de ogen worden weer dof, de energie vloeit weg en het lichaam komt weer in de ingezakte vorm terug.

Persoonlijke ontwikkeling · 27. november 2017
In januari 2005 kwam ik voor een sollicitatiegesprek bij het kantoor in Leiden. Ik kon het niet vinden, want ik verwachtte een groot blauw geel gebouw wat al van ver zichtbaar is. Het bleek echter een klein, onopvallend kantoor en alleen bij de bel was een klein stickertje geplakt met de naam van het bedrijf waar ik kwam solliciteren: IKEA!

Persoonlijke ontwikkeling · 26. oktober 2017
WAUW!!! Dat is mijn gevoel als ik terugkijk op 12,5 fantastische jaren bij IKEA. Het is een waanzinnige reis geweest, zowel persoonlijk als professional. Er is veel gebeurd sinds het moment dat ik in 2005 bij IKEA ben gaan werken. Ik heb over de wereld gereisd, mensen ontmoet, mee gewerkt en vrienden mee geworden op bijna alle continenten.

Finance · 13. oktober 2017
Een effectieve controller staat midden in de organisatie, weet wat er speelt en werkt samen met de boekhouding én met de business. De spil tussen de verschillende afdelingen, een spin in het web en aanspreekpunt voor de afdelingsmanagers en het management. De wereld en realiteit van de controller verandert continue en het is dan ook belangrijk om hier constant mee te werken en op in te spelen.

Persoonlijke ontwikkeling · 09. augustus 2017
Het blijft toch echt altijd heerlijk, die vrije weken in de zomer. Lekker alle tijd om weer tijd met je gezin door te brengen, om tot rust te komen, om afstand van de dagelijkse werkzaamheden te nemen en tegelijk te reflecteren over het afgelopen jaar. Vaak resulteert dit in verschillende goede voornemens om veranderingen in je dagelijkse leven te realiseren. Dus wat heb jij besloten tijdens de vakantie, wat ga jij veranderen zodra je weer terug bent op kantoor?

Accounting Architecture · 23. juli 2017
De boekhouder is gelijkwaardig aan de financial controller en zelfs de momenteel gewilde business controller, stelt Marinda van Harskamp, auteur van het boek ‘Accounting Architecture Model’. Het is gewoon een andere rol waar een ander type persoonlijkheid past, maar het is niet een functie die qua belang en impact onderdoet voor andere financiële rollen. Wel gaat de boekhoudfunctie veranderen de komende jaren. Van Harskamp licht toe waar de kansen en ontwikkelmogelijkheden liggen.

Accounting Architecture · 19. juni 2017
De rol van controlling verandert en gaat zich meer richten op analyseren en adviseren. Een verantwoordelijkheid die altijd al bij controlling heeft gehoord. Het is de reden voor het ontstaan van de rol van controlling. In het verleden heeft controlling zich echter ook verregaand beziggehouden met het registreren en rapporteren, terwijl die rol aan de boekhouding toebehoort. De tijd is nu aangekomen om beide rollen weer te herdefiniëren, maar zijn controlling en de boekhouding er wel klaar voor?

Finance · 09. mei 2017
Veel woorden zijn al gesproken en geschreven over de veranderingen in de wereld en de impact hiervan op Finance. Digitalisering, robotisering, het einde van Accounting, de veranderende rol van de Controller en CFO. Maar het is niet zo eenvoudig om te toekomst te bedenken en te voorspellen. Niemand weet wat er echt gaat gebeuren, want de wereld werkt niet vanuit het lineaire en rationele principe. Was het maar zo makkelijk!

Meer weergeven