Waarom Accounting Architecture?

Het doel van Accounting Architecture is om de trends en ontwikkelingen die een impact hebben op de financiële datavoorzieningsprocessen, zoals digitalisering, robotisering en artificial intelligence, doelgericht en effectief toe te passen en in te voeren. Accounting Architecture en het Accounting Architecture Model geeft een structuur en handvatten voor financials om de financiële functie te transformeren naar een effectief en kwalitatief hoogwaardige functie afgestemd op en meebewegend met de organisatie en de toekomst!

  

Toegevoegde waarde

Er wordt heel veel waarde toegeschreven aan controlling en de financiële rapportages. De publicatie en presentatie van de financiële cijfers is dan ook een bekend en groot gebeuren waarbij veel journalisten en financieel analisten aanwezig zijn. Er is zelfs een strijd tussen concurrerende organisaties om de cijfers als eerste bekend te maken. In sommige gevallen haalt de presentatie van de cijfers zelfs het achtuurjournaal, zeker als het behaalde bedrijfsresultaat een positieve of negatieve impact op de beurskoers heeft. Na de presentatie wordt het jaarverslag in een mooi vormgegeven boek uitgereikt en ook wordt het document in digitale vorm op de website van de organisatie gepubliceerd.

 

Een manager en/of bestuurder maakt gebruik van de financiële cijfers om de afdeling of organisatie in de gewenste situatie te sturen. Het is dus zeer belangrijk dat de financiële cijfers betrouwbaar en relevant zijn. Onjuiste informatie kan leiden tot onjuiste beslissingen, met alle gevolgen van dien. Het belang van de financiële cijfers van een organisatie is groot en de verantwoordelijkheid voor het correct samenstellen van de cijfers ligt bij accounting. De functie accounting wiens positie en toegevoegde waarde in de organisatie niet altijd zichtbaar is, maar er wel degelijk is! Er zijn de laatste jaren veel regels in het leven geroepen om de betrouwbaarheid en relevantie van de cijfers te waarborgen, maar helaas zijn al deze regels zijn op het niveau van de symptomen gelegd en niet bij de herkomst van de cijfers. Alle diverse gestelde regels, zoals Sarbanes Oxley, en audits zijn gericht op allerlei gevolgen, rollen en afdelingen in een organisatie, maar er wordt niet gekeken naar en gewerkt met de ontwikkeling van de boekhoudprofessionals. Zij werken tenslotte iedere dag met de cijfers en kunnen als eerste zien als er iets vreemds gebeurt in de boeken.

 

Men werkt dus aan de kant van de gevolgen en niet aan de kant voor de oorzaak. Om een verandering teweeg te brengen, moeten we met oplossingen gaan werken om het probleem bij de oorzaak aan te pakken. Accounting Architecture is de oplossing hiervoor. Het Accounting Architecture Model ondersteunt de verandering en transformatie van de boekhouding en boekhoudafdeling om een volwassen en zichtbare afdeling in de organisatie te zijn en die waarde toevoegt aan de gehele organisatie.

 

Trends en ontwikkelingen in de wereld!

Het opzetten en inrichten van de financiële datavoorzieningsprocessen is gericht op het verkrijgen, vastleggen en verwerken van de benodigde data van alle financiële transacties met als doel het verschaffen van betrouwbare en relevante financiële informatie voor het besturen, het doen functioneren en het beheersen van de organisatie en het afleggen van verantwoording daarover. Dit noemt met in vakjargon de Administratieve Organisatie (AO). Professoren van de Wharton University of Pennsylvania noemen de boekhouding zelfs “the language of business” dit om het belang van de boekhouding extra te benadrukken. De wereld verandert in een snel tempo en veel van deze veranderingen hebben een effect op de inrichting en ontwikkeling van de boekhouding. Enkele belangrijke trends en ontwikkelingen zijn:

1. Automatisering en internet

2. Globalisering

3. Business Process Management

4. Talentmanagement

5. Informatieveiligheid

6. Versnelde informatiestromen en toename informatiebehoefte

 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van trends en ontwikkelingen, maar het is zeker dat de wereld van vandaag niet meer hetzelfde is vergeleken met de wereld van 10 – 20 jaar geleden. De enorme omvang en impact van deze veranderingen zijn historisch en gaan de wereld van het boekhouden ingrijpend veranderen. Het is dus tijd om eens vanuit een ander perspectief naar de boekhouding en de ontwikkeling van de boekhouding te kijken en aspecten van alle veranderingen te beoordelen en toe te passen op de inrichting hiervan.