Accounting Architecture Model: het boek!

Accounting Architecture Model
ISBN 978-90-484-4038-2

Op basis van alle ontwikkelingen met betrekking tot de digitalisering van de financiële datavoorzieningsprocessen heb ik het Accounting Architecture Model ontwikkeld. Het Accounting Architecture Model is een model die Controllers en Accounting Managers ondersteunt om deze financiële processen vanuit een integrale en bedrijfskundige ontwerpaanpak in te richten en te standaardiseren. Het model geeft een structuur om zowel de “AS-IS situatie” in kaart te brengen en ook de “TO-BE situatie” te definiëren. Het Accounting Architecture Model wordt in dit boek geïntroduceerd en beschreven. Het Accounting Architecture Model is opgebouwd uit 7 verschillende onderdelen: organisatie en cultuur, ambitie en strategie, structuur, processen, systemen, uitvoering en mensen. Wat is Accounting Architecture?

De term Accounting Architecture is een nieuwe term binnen finance en is aan de hand van mijn eerste boek geïntroduceerd. Accounting Architecture staat voor de functie waarbij het ontwerp en de inrichting van de financiële datavoorzieningsprocessen  vanuit een bedrijfskundig en holistisch perspectief wordt benaderd. Bedrijfskundig, omdat meerdere bedrijfskundige vakgebieden worden toegepast, waaronder: leer van organisatieculturen, strategie en beleid, supply chain management, procesoptimalisatie, ICT, informatiemanagement, projectmanagement en competentieontwikkeling. Holistisch, omdat de benadering vanuit het totaalplaatje is, waarbij alles wordt meegenomen.Waarom Accounting Architecture?

Het doel van Accounting Architecture is om de trends en ontwikkelingen die een impact hebben op de financiële datavoorzieningsprocessen, zoals digitalisering, robotisering en artificial intelligence, doelgericht en effectief toe te passen en in te voeren. Accounting Architecture en het Accounting Architecture Model geeft een structuur en handvatten voor financials om de financiële functie te transformeren naar een effectief en kwalitatief hoogwaardige functie afgestemd op en meebewegend met de organisatie en de toekomst!Voor wie is Accounting Architecture?

Er zijn 2 verschillende doelgroepen voor Accounting Architecture. De eerste groep zijn professionals van controlling en accounting die betrokken zijn bij het financiële datavoorzieningsproces ofwel het samenstellen van financiële rapportages. De tweede groep zijn de stakeholders van de finance, zijnde de gebruikers van de financiële rapportages om hiermee de organisatie managen en besturen.