· 

Coaching is niet one-size fits all

Pixabay

Fysiotherapie is een populaire behandelmethode voor klachten met je bewegingsapparaat. Coaching kan je met fysiotherapie vergelijken en dan als behandelmethode voor de aansturing van je bewegingsapparaat. In je leven gebeurt er continue van alles en sommige van deze gebeurtenissen hebben een direct effect op de aansturing van je bewegingsapparaat. Coaching helpt je om inzicht te krijgen in jouw persoonlijke aansturing van je bewegingsapparaat en hoe je blokkades kan wegnemen of stroef lopende aansturing weer soepel te laten verlopen!


Twijfel

Je herkent het vast wel. Je wilt iets gaan doen en opeens blokkeert er iets bij je. Er komt een gevoel van twijfel bij je op, een bepaalde angst, onzekerheid en op een of andere manier lukt het je niet meer om dat wat je wilde gaan doen ook daadwerkelijk te gaan doen. Of het lukt misschien net, maar het kost je waanzinnig veel moeite. Gelukkig herken je de andere vorm ook wel: je wit iets gaan doen en opeen lukt het zomaar! Er komt een gevoel van energie bij je op, overtuigingskracht en zelfverzekerdheid en op een of andere manier lukt het ook dat je wilde gaan doen en misschien zelfs met opvallend veel gemak.

 

Skiërs

Zomaar een voorbeeld van de aansturing van je bewegingsapparaat en het is inmiddels al meerdere keren bewezen dat ons hoofd en lijf direct met elkaar zijn verbonden. Wellicht niets bijzonders denk je, maar het is nog maar kortgeleden dat we alleen maar met het lichaam werkte, zonder het hoofd daarbij te betrekken en andersom. Het komt opvallende genoeg nog steeds bij bepaalde sporten of beroepen voor dat men niet overtuigd is dat training van het mentale, direct invloed heeft op het fysieke. Bij het skiën bijvoorbeeld is dat al decennialang wel bekend. Wanneer je naar een skiwedstrijd kijkt, zie je skiërs als onderdeel van hun warming-up helemaal in trance en met hun handen bewegen. Ze zijn hun afdaling aan het visualiseren en daarmee programmeren ze hun lichaam om het daadwerkelijke werk te gaan verrichten.

 

Visualisatie

Stel je hebt een belangrijke vergadering of gesprek met je medewerkers of je eigen manager, dan kan je dit dus ook voorbereiden doormiddel van visualisatie. Je traint je hersenen dat je al in de vergadering zit en hiermee kan je verschillende scenario’s doornemen. Je lichaam geeft direct feedback aan je terug. We doen dit allemaal al onbewust en met coaching kan je jezelf bewust worden van deze processen en daarmee jezelf voorbereiden op gebeurtenissen. Een professioneel opgeleid en gecertificeerd coach, maakt je bewust van jouw processen en hoe jij functioneert. Ze geven je niet de antwoorden, maar ze begeleiden je in het ontdekken van het functioneren van jouw lichaam, jouw unieke manier van het aansturen van jouw eigen bewegingsapparaat. Coaching is niet een one-size fits all professie, maar juist een vakgebied dat maatwerk levert, volledig toegespitst op de ontvanger.

 

Je lichaam geeft direct feedback aan je terug!

 

Effectief

Coaching is vooral bekend als een effectieve vorm van werken, wanneer je blokkades ervaart, je minder effectief bent, dan je zou willen. Zonder coaching is het enorme uitdaging om te ontdekken hoe jij de blokkades zelf weer weg kan nemen, want dat is mogelijk. Minder bekent is de vorm van coaching, waarbij je nog beter wordt waar je al goed in bent. Juist door te aansturing van je bewegingsapparaat te trainen. Tijdens mijn opleidingen, beschreef een medestudent dit proces op een waanzinnig mooie manier. “Voor mij helpt coaching om mijn persoonlijke rugzak eens goed op te ruimen. Ik ga stuk voor stuk langs alle gebeurtenissen die ik in mijn rugzak heb gestopt en dan haal ik ze 1 voor 1 tevoorschijn. Ik kijk ernaar en ervaar de emotionele lading die ik onbewust aan de gebeurtenis heb gegeven. Met de geleerde technieken kan ik de emotionele lading weghalen en denkbeeldig een ballon met lucht aan de gebeurtenis hangen en dan stop ik de gebeurtenis weer terug in mijn rugzak. Zo behoud ik de belangrijke gebeurtenissen in mijn rugzak en het gewicht van de rugzak is nog maar 5% van wat het daarvoor was. Zo train ik mezelf en creëer ik weer ruimte voor nieuwe gebeurtenissen.”

 

Zuiver 

Merk jij in je werk dat je minder effectief bent dan jezelf zou willen of wil je juist nog beter worden in bepaalde vaardigheden waar je al goed in bent? Dan is coaching een zeer effectieve manier om hiermee te gaan werken. Inzicht krijgen in de aansturing van je bewegingsapparaat en leren hoe je deze aansturing zodanig kan trainen, dat deze soepel blijft en eventuele blokkades in een vroeg stadium wordt opgemerkt en kan worden opgelost. Zelfsturing in de meest zuivere vorm en voor iedereen binnen handbereik!

Reactie schrijven

Commentaren: 0