· 

De betrouwbaarheid en kwaliteit van de financiële cijfers staan onder druk!

Het gebrek aan boekhoudkennis breekt de organisatie op!

Boekhouden is niet sexy! De automatisering en digitalisering zorgt ervoor dat boekhouders niet meer nodig zijn! Computers en robots gaan al het werk van de boekhouders overnemen! Veel gehoorde argumenten die ervoor zorgen dat organisaties in gevaar komen. Dure misvattingen, want boekhoudkennis is juist nodig om de systemen in te richten en de informatieprocessen goed te laten lopen. De regels en de complexiteit van de financiële rapportages zijn enorm toegenomen in de afgelopen jaren en het beschikken over voldoende boekhoudkennis en -ervaring in de organisatie is de belangrijkste competentie om aan de regels te voldoen.

 

Ja, de rol van de boekhouder gaat veranderen, maar verdwijnt niet! In tegenstelling, de toekomst van de boekhouder heeft nog nooit zo veel potentie gehad en mogelijkheden geboden. Helaas is er in het verleden alleen geïnvesteerd in controlling en externe controle regels en -mechanismes en niet in de ontwikkeling van de benodigde boekhoudkennis en begrip van en inzicht in de rol en positie van de boekhouding. Tekortkomingen die er nu voor zorgen dat financiële afdelingen moeite hebben om de veranderingen binnen het vakgebied aan te kunnen met alle gevolgen van dien voor de organisatie en de medewerkers. Zoals bekend zijn er al teveel praktijkvoorbeelden van bedrijven en financiële professionals die ten onder zijn gegaan aan boekhoudschandalen en problemen met de financiële cijfers; alle controles en audits ten spijt.

 

Zorg ervoor dat jou dit niet overkomt en neem voorzorgsmaatregelen voordat het te laat is, want hoe lang kan jij de betrouwbaarheid en de kwaliteit van de financiële cijfers nog garanderen en hoe zeker ben jij ervan dat er geen boekhoudschandaal boven jouw hoofd hangt? Heb jij voldoende boekhoudkennis en hebben je collega’s in de organisatie wel voldoende inzicht in de rol en positie van de boekhouding? Onderscheidt jezelf van je vakgenoten en neem de kwaliteit van je financiële cijfers serieus. Ik bied je de structurele oplossingen voor de problemen, zodat jij hiermee direct de kwaliteit en betrouwbaarheid van je financiële cijfers verhoogt en het risico op boekhoudschandalen en verborgen problemen in de boeken drastisch verlaagt. De oplossingen zijn simpel en tegelijkertijd revolutionair voor het financiële vakgebied:

  • Maak de boekhouding het beginpunt van het gehele financiële proces,
  • Investeer in de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de boekhouders en
  • Investeer in kennis en begrip van het boekhouden in de gehele organisatie.

Reactie schrijven

Commentaren: 0